МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ПРОГРАМАТА „ОБРАЗОВАНИЕ С НАУКА“ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Министерството на образованието и науката ще продължи програмата „Образование с наука“, като ще я актуализира и съгласува с дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи днес министър Николай Денков на конференцията „STEM образование с наука и иновации“, която се проведе в София Тех Парк.

По думите му програмата стимулира връзката между средното образование и науката. Тя започна през 2019 г. и има за цел ученици от различни възрасти да могат да се докоснат до научните изследвания в БАН и с помощта на ментори да направят първите си разработки. Част от тях са свързани със STEM обучението.

Акад. Денков подчерта, че STEM не трябва да се ограничава само до изграждане на модерни кабинети и центрове в училищата. „И в следващите години ще има необходимост от образование, което да свързва математиката, информатиката и природните науки и да изгражда умения. Целта е да отворим знанието към учениците и към учителите. Това знание впоследствие трябва да се превърне в иновации, открития и по-конкурентна икономика“, допълни министърът.

По програмата „Образование с наука“ вече са обучени над 100 учители по STEM предмети – природни науки, математика и информатика. „Целта е да стигнем 500“, каза на форума проф. Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика в БАН. В програмата е включен и модул, който позволява да се изнасят практически уроци по различни теми в музеите. По време на пандемията заниманията се организираха и онлайн. През миналата година започна изграждането на Единен музеен онлайн комплекс за образование. Първата версия на платформата вече е готова, като в нея е интегрирана информационна зона за Националния природонаучен музей. Предстои да бъде качено съдържание и за останалите музеи.

източник: mon.bg

За да стигнеш до върха трябва да минеш през ЦПО ХАРМОНИЯ
Дневни и дистанционни форми на обучение
София , Студентски град, бул. Осми декември блок 22
02/ 962 12 81 , GSM: 0898 21 6923, [email protected]